Menu

Monika z piekarnika

Kulinarne zmagania na macierzyńskim urlopie

Cynamonki ("ancymonki") na dwa sposoby

monikapiecze

Historia tego wypieku sięga do mojego rodzinnego domu i czasu, kiedy jeszcze jako panienka zajadałam pyszne cynamonowe zawijasy z niebiańskim, lekko kwaśnym lukrem. Owe drożdżowe przysmaki przynosił mój tata, kiedy wracał do domu po pracy lub z ogródka działkowego. Cynamonki sprzedają się nadal wprost fenomenalnie, niestety - ja mieszkam o mniej więcej 40 km od ukochanej piekarni, więc aby sobie umilić sobotnią herbatkę, sama od czasu do czasu piekę drożdżowe zawijasy.

Dzisiaj przedstawiam dwie odsłony - duża, zwinięta spiralnie drożdżowa bułeczka oraz specjalnie na zamówienie mojego dwuletniego syna - ślimaczki.

Cynamonki są naprawdę proste w przygotowaniu, wyglądają i smakują fantastycznie. Coś w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z ciastem drożdżowym. Polecam serdecznie.

 

20180324_113832b

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka w temperaturze ok. 40oC
  • 100 g masła + 50 g masła
  • 5 łyżek cukru + 5 łyżek cukru + 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • mielony cynamon (wg uznania - przynajmniej 1 opakowanie)

Ponadto - lukier z dodatkiem soku z cytryny

1. Rozpuszczamy 100 g masła. Studzimy.

2. Drożdże kruszymy i mieszamy z 1 łyżeczką cukru tak długo, aż powstanie jednolita papka.

 

20180324_090742

 

3. Wlewamy do drożdży mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

4. Do dużej miski przesiewamy mąkę (to bardzo ważne, mąka musi być dobrze napowietrzona).

 

20180324_090713

 

5. Do mąki dodajemy 5 łyżek cukru, sól, robimy w środku dołek. Do dołka wlewamy rozczyn drożdżowy, jajka z żółtkiem i masło.

 

20180324_091351

20180324_091404

20180324_091427

 

6. Całość wyrabiamy w misce na jednolitea masę, po czym przekładamy na blat lub stolnicę i wyrabiamy, wyrabiamy, wyrabiamy. Niektórzy podsypują ciasto mąką. Ja nie lubię tego robić, bo zmienia to strukturę ciasta. Mam gładki blat, więc całość wyrabiam na blacie. Nie przejmujcie się tym, że początkowo ciasto będzie się potwornie kleiło do blatu - to normalne. Cierpliwie wyrabiajcie je ręką, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza. Po kilku, kilkunastu minutach takiego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste, będzie się kleiło samo do siebie i wszystkie pozostałości z blatu spokojnie uda wam się zebrać. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyroslo (powinno podwoić swoją objętość). Trwa to około 1 godziny.

 

20180324_092641

20180324_103354

7. W rondelku rozpuszczamy 50 g masła. W drugiej misce mieszamy cukier (5 łyżek) z cynamonem.

 

20180324_102908

8. Wyrośnięte ciasto przekrawamy na pół. Połowę rozwałkowujemy docyć cienko (ok. 0,5 cm), smarujemy połową roztopionego masła i posypujemy połową mieszanki cukru z cynomem. Następnie zwijamy w rulon i postępujemy jak na zdjęciach.

 

20180324_103732

20180324_103756

20180324_103842

20180324_103908

20180324_103925

20180324_103951

7. Drugą połowę ciasta również rozwałkujemy i postępujemy tak samo, jak w poprzedniej wersji aż do momentu zwinięcia ciasta w rulon. Potem kroimy go na około 3-4 cm odcinki. Tak powstałe ślimaczki układamy w okrągłej blaszce z zachowaniem odstępów około 1 cm pomiędzy poszczególnymi rulonikami.

 

20180324_1045301 

20180324_1046361

 8. Smarujemy całość białkiem. Pieczemy około 20-25 minut w 180oC (grzanie góra - dół). Cynamonki muszą być mocno złociste. Smarujemy lukrem.

 
20180324_1114331

20180324_114832b

20180324_113739e

 

Smacznego

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [brygida] 91.231.81.*

    też bym zjadła taką cynamonkę

  • monikapiecze

    Przyznam szczerze, że na jednej ciężko poprzestać;) Zachęcam do wypróbowania przepisu. Mam nadzieję, że będzie smakowało.
    Polecam też inne słodkości :)

© Monika z piekarnika
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci