Menu

Monika z piekarnika

Kulinarne zmagania na macierzyńskim urlopie

Babka wielkanocna (wg przepisu Magdy Gessler)

monikapiecze

Na ten przepis trafiłam nie pamiętam kiedy i gdzie, pamiętam natomiast, iż autorką jest Magda Gessler. Trafił on do mojej domowej książki kucharskiej i towarzyszy mi już od kilku Wielkanocy. Babka nie jest za słodka, smakuje bardzo dobrze, nie schnie tak szybko, jak kupne i można ją dowolnie modyfikować.

 

PS. Bardzo aktywnym uczestnikiem procesu pieczenia babki wielkanocnej był mój prawie trzyletni syn, więc wierzcie mi - jest to dziecinnie łatwe :)

 babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_25

 

Składniki:

  • ½ szk. mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła (można rozpuścić i przestudzić)
  • 2 szk. mąki pszennej
  • skórka starka z 1 sparzonej cytryny
  • ½ szk. posiekanych bakalii (morele, rodzynki, żurawina)

 Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
  • płatki migdałowe

1. Mleko podgrzewamy do ok. 40oC. Dodajemy drożdże, 1/3 szklanki mąki pszennej oraz 1 łyżeczkę cukru i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną "pracować".

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_9

 

2. Do miski wbijamy jaja, żółtka oraz cukier, sól i skórkę z cytryny i całość ubijamy na puszystą masę. 

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_11

 

3. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_4

 

4. Do masy jajecznej dodajemy rozczyn drożdżowy i mąkę (koniecznie przesianą) i wyrabiamy około 5 minut. Po tym czasie dolewamy masło i dalej wyrabiamy. 

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_141

 

5. Dodajemy bakalie obtoczone w mące i mieszamy całość. Ciasto na babkę drożdżową jest dosyć luźne i płynne.

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_15

 

 6. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło - na około 45 minut.

 

7.  Formę na babkę z kominem smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy mąką.

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_16

 

8. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut, aby podrosło.

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_18

 

9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 30-40 minut. W trakcie pieczenia może zacząć się brązowić dosyć szybko - u mnie zawsze tak jest - więc należy wtedy przykryć ją folią aluminiową, aby się nie przypaliła.

 

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_191

 

10. Poostudzeniu można polukrować, lecz u mnie są wielcy miłośnicy czekolady, dlatego też moja babka ma polewę z gorzkiej czekolady wymieszanej z gorącą śmietanką.

 

babka_wielkanocna_wg_magdy_gessler_26

 

Życzę smacznego

© Monika z piekarnika
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci