Menu

Monika z piekarnika

Kulinarne zmagania na macierzyńskim urlopie

Sernik na kakaowym spodzie

monikapiecze

Ciasto to długo czekało w kolejce. Mój mąż zachwycony moim zamiłowaniem do pieczenia zaproponował, abym upiekła mu właśnie takie ciasto. Tyle czasu się broniłam, realizowałam inne pomysły, ale w końcu się doczekał. 

Przepis pochodzi ze strony smarek pl., ale dokonałam zmian w proporcjach (więcej sera). Faktycznie, jest bardzo smaczny, nie wyszedł za słodki. I przede wszystkim ma pyszne ciasto kakaowe... Mniam!

Sernik_na_kakaowym_spodzie_1

 Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1300 g sera w kostce
  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 330 g cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka + 2 pozostałe z ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1. Zaczynamy od ciasta, bo ono musi się jeszcze przez jakiś czas schłodzić w lodówce. Mieszamy suche składniki.

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_2

 

2. Dodajemy jajko i śmietanę oraz masło (zimne, z lodówki, pokrojone na mniejsze kawałki).


Sernik_na_kakaowym_spodzie_3

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_41

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_51

 

3. W misce mieszamy składniki i przekładamy na stolnicę, aby zagnieść całość do końca. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 h.

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_61

 

4. Ser mielimy. 

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_7

 

5. W dużej misce miksujemy żółtka z cukrem. 

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_81

 

6. Dodajemy miękkie masło i miksujemy, 

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_91

 

6. Dodajemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia i partiami twaróg.

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_101

Sernik_na_kakaowym_spodzie_11

 

7. Ubijamy pianę z białek.

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_12

 

8. Delikatnie mieszając, dodajemy białka do masy serowej.

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_131

 

9. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część ścieramy (na tarce o grubych oczkach) na spód na prostokątną blaszkę. Na to wykładamy masę serową i równamy. Drugą połowę ciasta ścieramy na wierzch. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180o C i pieczemy około 1 h. Przed krojeniem koniecznie trzeba sernik przestudzić.

 

Sernik_na_kakaowym_spodzie_141

 

Smacznego 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Mój ulubiony sernik

  • Gość: [Monika z piekarnika] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    U nas też już trafił do szufladki pt. "Upiecz mi to raz jeszcze".

© Monika z piekarnika
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci