Menu

Monika z piekarnika

Kulinarne zmagania na macierzyńskim urlopie

Piernik staropolski długodojrzewający

monikapiecze

Mimo, iż do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze kawał czasu, trzeba zacząć o nich myśleć już nieco wcześniej. Szczególnie wtedy, kiedy lubi się smak świątecznego piernika. Musi on długo leżakować i u mnie jest już taki zwyczaj, że w okolicy Wszystkich Świętych do kamionki trafia ciasto, które "nabiera mocy".

Przepis pochodzi z bloga Agaty (ile to już czasu ze mną jest :)). A teraz - żebyście nie przegapili czasu na piernik - do garnków i mieszania!

 UWAGA! Ciasto zarobić minimum 1 – 2 miesięcy przed pieczeniem), piec minimum 3 dni przed podaniem.

 

IMG_8296_ps6

 

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 250 g smalcu albo masła
  • ½ - 2 szklanki cukru (wg uznania)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • około 80 g przyprawy do piernika
  • powidła śliwkowe – ok. 3 średniej wielkości słoiczków
  • gorzka czekolada (ok. 100-150 g) rozpuszczona wraz z masłem (wg uznania)

 

1. Smalec, miód i cukier umieść w jednym garnku i zagotuj, mieszając od czasu do czasu.

2. Odstaw do ostudzenia, połącz z przyprawą do piernika.

3. Do letniej masy wsyp sól, wbij jajka, wlej mleko z rozpuszczoną w nim sodą i dokładnie wymieszaj.

 

piernik_staropolski_1

 

4. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj łyżką, aż powstanie jednolita masa.

 

piernik_staropolski_2

 

5. Umieść piernikową masę w emaliowanym, kamionkowym albo szklanym naczyniu, owiń folią (zrób w niej kilka dziurek) i przykryj ściereczką. Schowaj w chłodne miejsce na min. 5-6 tygodni.


piernik_staropolski_31

 

6. Dojrzałe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na papierze do pieczenia 1 część i piec w piekarniku na dużej blaszce (z piekarnika) przez około 20 minut w temperaturze 170oC. To samo zrobić z drugą częścią.

7. Przestudzone pierniki przekroić na pół, aby powstały cztery mniejsze blaty. Przekładać powidłami (ok. słoiczka na 1 spód). Całość przykryć deską i odstawić w chłodne miejsce na min. 3 dni.

 

IMG_8279

 

8. Przed podaniem piernik polać polewą czekoladową.


IMG_8292_ps61

 

Smacznego !

© Monika z piekarnika
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci