Menu

Monika z piekarnika

Kulinarne zmagania młodej matki

Tort śmietankowo-orzechowy

monikapiecze

Skoro obiecałam, słowa dotrzymuję.

Młodziutka miała roczek w listopadzie. Już trochę czasu minęło... Ale oto jest, a właściwie są, bo smak ten sam, a wersje były trzy :) Torty - bo i nich mowa - powstały jak zwykle na biszkopcie genueńskim (uwielbiam go i z każdym pieczeniem wychodzi coraz lepszy). Do przełożenia użyłam sprawdzonego kremu ze śmietanki i mascarpone oraz nowości dla mnie - kremu orzechowego. A na górze - masa cukrowa, bo przecież z niej wychodzą najpiękniejsze ozdoby.

 IMG_8387_a_2

Składniki na biszkopty genueńskie (porcja na 1 biszkopt, ale pieczemy dwa):

  • 6 dużych jaj
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki (najlepiej tortowej)
  • 40 g masła

Składniki na krem orzechowy:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na ganache:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietanki 36 % tłuszczu

Składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

  • 250 g śmietanki 36 % tłuszczu
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukry pudru

Składniki na krem maślany:

  • 160 g białek 
  • 240 g cukru
  • 400 g miękkiego masła
  • 400 g białej czekolady

Składniki na masę cukrową:

  • 150 g glukozy (u mnie syrop glukozowy)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 105 ml zimnej wody
  • 1200 g cukru pudru (oraz dodatkowo do podsypywania i równoważenia konsystencji)

Dodatkowo:

  • gorzka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • dżem z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty żel bez pesteczek)
  • barwniki spożywcze

Z podanych składników powstał tort piętrowy widoczny na głównym zdjęciu.

1. Pieczemy 2 biszkopty genueńskie jak tutaj. Możemy do ciasta dołożyć barwnika spożywczego, np. różowego. Studzimy. Z jednego biszkoptu wykrawamy mniejszy okrąg, a pozostałą część możemy wykorzystać do tiramisu lub innego szybkiego deseru. Wszystkie okręgi przekrawamy na 3 części.

2. Przygotowujemy krem orzechowy. Drobno mielimy orzechy włoskie, niemalże na masło orzechowe. Dajemy do garnka, dolewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu aż orzechy wchłoną całe mleko. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę i stopniowo dodajemy masę orzechową. Na koniec dolewamy esencję waniliową. Chłodzimy w lodówce.

3. Teraz krem ze śmietanką i mascarpone. Do miski miksera dajemy schłodzony serek, śmietankę i cukier, i ubijamy na wysokich obrotach aż uzyskamy gęsty krem. 

4. Następny w kolejce jest ganache. Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Połamaną czekoladę zalewamy gorącym płynem i po około minucie dokładnie mieszamy. Schładzamy. Tuż przed wykładaniem na tort jeszcze miksujemy, aby nadać puszystości. 

5. Ostatni krem, to krem maślany. Przygotowujemy go jak tu.

6.  Wszystkie części biszkoptu nasączamy. Większy okrąg smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy część kremu orzechowego. Przykrywamy i przekładamy dalej kremem z mascarpone. Mniejszy okrąg smarujemy dżemem, przekładamy kremem mascarpone oraz ganache, kolejny poziom przekładamy kremem orzechowym. Każde piętro osobno pokrywamy kremem maślanym i wygładzamy - to ważne, bo potem będziemy pokrywać je masą cukrową. Schładzamy w lodówce.

7. Przygotowujemy masę cukrową. Każde piętro osobno pokrywamy białą masą. Następnie w większy krąg wbijamy około trzy rurki (do stabilizacji) i na nich osadzamy mniejsze piętro. Teraz zaczynamy zabawę. Barwimy masę cukrową na wybrane kolory, lepimy dowolne kształty. Jeżeli masa nie chce się kleić, możemy z pomocą kropelki wody pomóc sobie w sklejeniu poszczególnych elementów. Jeżeli mamy ochotę pomalować jakiś element, rozrabiamy odrobinę barwnika w niewielkiej ilości spirytusu (spokojnie, wywietrzeje). Tort chłodzimy, ale unikamy wilgoci.

Z tymi samymi kremami przygotowałam zarówno tort ze złotymi różami, jak i pokryty tylko kremem maślanym z rozetkami. Do tych drugich tortów (robiłam je w tym samym czasie za jednym pieczeniem) użyłam oczywiście mniej masy cukrowej i kremu maślanego.

 

IMG_8365_a

IMG_8353_a

IMG_8237_a

20181103_123639

Smacznego

 

© Monika z piekarnika
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci